Hoe correct opmeten?
Bereken de kostprijs van jouw DakRaem door nauwkeurig te meten. Volg de volgende stappen:
Nieuwbouwproject
Je meet hier de timmermaat op. Dat is de lengte en de breedte tussen de door jou voorziene dakopstand (in balkenstructuur of cellenbeton/Ytong). Die afmetingen geef je in bij onze online tool. We leggen het stap voor stap uit:
Stap 1: Meet de lengte en de breedte van de timmermaat en geef deze in in de aangegeven velden.
Stap 2: Geef de gewenste ruimte voor binnenafwerking in. Standaard gebruikt DakRaem 50 mm rondom. Het is mogelijk om minder te voorzien maar 50 mm is het maximum.
Stap 3: De zichtmaat wordt berekend. Zo weet jij welke lengte en breedte nog overblijft na de afwerking. De zichtmaat is wat je ziet na de binnenafwerking.
Renovatie
Vertrek je vanuit een renovatie? Dan gaan we andersom te werk en beginnen we met het opmeten van de zichtmaat. Dat is de lengte en de breedte van wat je ziet van binnenuit: tussen de bestaande gyproc/bezetting. Om daarna de timmermaat te bekomen die je hier moet ingeven, tel je 100 mm op bij de breedtemaat en 100 mm bij de lengtemaat. We leggen het stap voor stap uit:
Pas op: Bij een renovatieproject is standaard 50 mm voorzien voor de binnenafwerking. In deze situatie kan je die niet aanpassen.
Reden : Het steunvlak van het DakRaemprofiel begint 50 mm naar buiten toe, gemeten vanaf de huidige gyproc/bezetting.
Stap 1: Meet de lengte en de breedte van de zichtmaat. Dat is wat je momenteel ziet van binnenuit bij je huidige lichtstraat.
Stap 2: Om de timmermaat te bekomen (die je in de berekeningstool moet ingeven) tel je 100 mm op bij de breedtemaat en 100 mm bij de lengtemaat. Die 100 mm is de ruimte voor de binnenafwerking (50 mm aan iedere zijde).
Stap 3: Geef de timmermaat in in de berekeningstool.
Wat moet ik meten?
Timmermaat
De timmermaat is de lengte en de breedte tussen de door jou voorziene dakopstand (in balkenstructuur of cellenbeton/Ytong).
Binnenwerking
De ruimte voor de binnenafwerking is wat je nodig hebt om het DakRaem mooi van binnenuit af te werken. Standaard gebruikt DakRaem 50 mm aan beide zijden. Het is mogelijk om minder te hanteren, maar 50 mm is het maximum.
Zichtmaat
De zichtmaat is wat je ziet na de binnenafwerking.
Hoe correct plaatsen?
Nadat je alles correct hebt opgemeten en de offerte is goedgekeurd, maakt DakRaem jouw DakRaem op maat. Na levering of ophaling kan je het eenvoudig zelf installeren via de volgende stappen.
Download het stappenplan als pdf
Maak de gewenste dakopening. De binnenafmeting van de opening is de bestelmaat/timmermaat van jouw DakRaem.
Maak het dakbeschot met OBS-platen of ander plaatwerk.
Zorg ervoor dat de opstand voldoende boven de isolatie uitsteekt (minimum 150 mm).
Voor voldoende afwatering adviseren wij een hellingsgraad van 5° op de korte zijde, met een minimum van 3°.
De breedte van de opstand moet minimaal 65 mm zijn.
Controleer de 90° overhoeks op haaksheid.
Plaats een dampscherm op het dakbeschot en leg daarna de isolatieplaten op het dampscherm.
Monteer het DakRaem op de opstand met behulp van de bijgeleverde montageschroeven (5 x 50 mm).
Plaats de finale dakbedekking (EPDM/ROOFING/PVC…) over de volledige schuine zijde van het DakRaem-profiel.
Opgelet! Vermijd plotse verhitting (door de brander) in de buurt van de beglazing.
Monteer de bijgeleverde aluminium latjes voor een mechanische bevestiging van de EPDM op het DakRaem-profiel. Zo vermijdt u dat de EPDM later zou loskomen van het DakRaemprofiel.
Plaats de 4 hoekrubbers en tussenrubbers door ze eenvoudig in te clipsen. Druk ze goed in het profiel. Je hebt geen lijm of silicone nodig
Het DakRaem is nu geplaatst en volledig waterdicht. Werk de binnenzijde af in een door jou gekozen materiaal en geniet van de mooie lichtstraat!
Voor de draagstructuur of de opstanden kan je ook andere materialen gebruiken, zoals beton, cellenbeton/Ytong…
We doen het even voor
Een DakRaem bestellen?
Een plat of licht hellend dak in huis en wil je graag genieten van wat extra natuurlijk licht? Dan is een DakRaem ideaal voor jouw project.